2020-10-27 18:53:56

Posjet Željzničkom kolodvoru i muzejskoj izložbi povodom 150 godina željezničke postaje u Osijeku

Jesen je već dobro kalendarski zakoračila u svoju drugu polovicu, ali ostavila nam je još pokoji sunčani dan za izvanučioničnu nastavu prirode i društva.

Učenici 2. a razreda sa svojim učiteljicama Marinom Vučemilović i Marijom Pejičić posjetili su Željeznički kolodvor u Osijeku. Na kolodvoru je postavljena muzejska izložba sa svim predmetima vezanim uz željeznicu iz prošlosti, a povodom 150 godina Željezničke postaje Osijek.  

Izložbu je predvodio željezničar Zvonko Ćurak.  Učenici su vidjeli kako danas prometuju vlakovi, ali i kako je to bilo u prošlosti. Svaki učenik mogao je i probati dio nekadašnje uniforme, tj kapu. Dobili su i  karte za vlak koje su se nekada koristile. Postav muzeja bio je prepun strojeva i uređaja kojima su djelatnici željezničke postaje upravljali kako bi osigurali siguran promet. Na kraju djeca su još morala izvršiti jedno obećanje, a to je da će se jednoga dana sigurno provozati vlakom.

I tako je završio poučni dio naše današnje  nastave jer u povratku prema školi djeca su se još poigrala u parku Baltazar. Učeći na ovaj način, djeca su zapisali još jedan nezaboravan dan svog školovanja.

                                                                                         Marina Vučemilović

Ovako bi izgledala nova postava mladih željezničara! Kape koje učenici nose bile su dio nekadašnje uniforme željezničara.

Igra na otvorenom kao neizostavni dio izvanučionične nastave.


Osnovna škola "Dobriša Cesarić" Osijek