2020-11-13 15:26:42

Posjet Željezničkom kolodvoru

Dana 12. studenog 2020. godine, učenici 2.b razreda i njihova učiteljica posjetili su Željeznički kolodvor u Osijeku te, u sklopu istog, muzejsku izložbu predmeta, dokumenata, fotografija, propisa, signalnih sredstava, sredstava veze, uniforma i drugih predmeta vezanih uz željeznicu u Osijeku.

Spomenuti muzej postavljen je povodom 150. godišnjice dolaska prvog vlaka u Osijek, a postavili su je članovi Kluba umirovljenika Osijek te istu smjestili u čekaonicu kolodvora.

Ispred kolodvora dočekao nas je organizator same izložbe, Zvonko Ćurak gdje je započeo svoje predavanje o vlakovima, željeznici i kolodvoru. Na samom početku, učenici su mu obećali kako će se što prije provozati vlakom na neko odredište.

Prilikom ulaska u zgradu kolodvora, učenici su bili upoznati s prikazom vremena dolaska i odlaska vlaka, gdje se kupuju karte te što se sve nalazi na kolodvoru.

Izašli smo na perone gdje su učenici spoznali gdje se čeka vlak, što je kolosijek, kakve sve vlakove imamo na našem kolodvoru te za što služi koji.

Također, imali smo čast biti prva grupa učenika i prošetati novim niskopodnim vlakom kojeg imamo u Osijeku tek petnaest dana!

 

Nakon obilaska kolodvora i vlakova, uputili smo se u prostor gdje je postavljena muzejska izložba. Vidjeli smo stare telefone, karte za vlakove, stare odore zaposlenika na željeznici i još brojne zanimljive predmete, a na poklon smo dobili kartonske karte za vlak kakve su prije bile korištene. 

Naš voditelj Zvonko Ćurak otpratio nas je nathodnikom odakle smo vidjeli kolodvor, pruge, kolosijeke i vlakove.

Na kraju su učenici obećali kako će se u skorije vrijeme sigurno provozati nekim vlakom!


Osnovna škola "Dobriša Cesarić" Osijek